10 czerwca 2022 roku wyruszyliśmy przez magiczne tereny Puszczy Białowieskiej w kierunku "Bobrowej Zagrody". Pobyt w gospodarstwie agroturystycznym rozpoczęliśmy od zajęć kulinarnych: poznaliśmy tajniki wypieku chleba, wyrabiania twarogu ze świeżego mleka i ubijania ekologicznego masła. Kiedy nasz chleb rósł w blaszkach i czekał na włożenie do pieca, my upiekliśmy kiełbaski na ognisku. Następnie uczyliśmy się tkać na krosnach i kosić trawę. Potem młóciliśmy zboże cepami i uruchomiliśmy prawdziwe żarna, aby mieć mąkę.
Wspinaczki na linie, wyścigi rydwanami, chodzenie w nartach, strzelanie z łuku i przeciąganie liny skutecznie umilały nam czas oczekiwania na degustację.
A ta była wyborna! Wypieczony chleb, świeży biały ser, babka drożdżowa z domowymi powidłami i ubitym przez nas masłem smakowały wyśmienicie po zabawach spędzonych na świeżym powietrzu.